Lil's Stoffentest

  • Geplaatst op
  • Door Lilian Blanken
  • 3
Lil's Stoffentest

Lilian ging aan de slag met 2 verschillende soorten stof (viscose en popeline) voor het zelfde patroon #Belle. Zij deed dat voor #Fibremoods Linkparty met de stofjes van De Lappenkraam. Een leuke test met leuke stof door een leuke dame, dat kan niet fout gaan!

Opnieuw mocht ik een patroon uitproberen uit de nieuwste versie van de #Fibremood. Elke keer een leuk moment als de nieuwe patronen voor een select aantal naaisters te zien is; voelt altijd alsof we een geheimpje hebben. De Belle top stond meteen op één; En toen ik daarbij het advies van Fibremood zag dat deze Belle Top in veel verschillende stoffen gemaakt kon worden werd ik nog nieuwsgieriger. In mijn aankomende module van de modevakschool krijg ik ook stoffen- en warenkennis; een module waar ik naar uit kijk maar ook een beetje bang voor ben; lijkt me enerzijds zo fijn om daar wat meer van te weten, maar aan de andere kant ook wel een tikkeltje saai.

 

 

Ik heb me in ieder geval voorgenomen om veel te gaan experimenteren met verschillende stoffen en te zien en voelen wat de eigenschappen van de stoffen zijn. Dat helpt vast bij deze module! Gelukkig zijn ze bij de Lappenkraam ook altijd in voor zo’n experiment. We besloten dat het een echte viscose oftewel een fladderstofje moest worden. De Lappenkraam heeft stapels schitterende viscoses in het assortiment, dus dat was nog lastig kiezen. Het werd een zomerse witte variant met blauwe en rode bloempjes  (https://www.delappenkraam.nl/witte-viscose-met-veldbloemetjes.html ). Daarnaast kozen we een stevige katoenen popeline. Ik viel meteen voor deze variant met bloemetjes en boogjes: (https://www.delappenkraam.nl/popeline-met-boogjes-en-bloemetjes.html )

 

De #Belle top heeft een mooie gerimpelde mouwkap. Ik besloot het fladderstofje af te werken met een rolzoompje en de popeline dubbel uit te voeren. Op die manier gaan de mouwen nog meer staan en zie je de witte achterkant van de stof niet meer.

 

 

 

Voor naaisters die denken; dubbel uit voeren, hoe dan? Heel simpel: je knipt het mouwdeel 4x i.p.v. 2 x en stikt 2 delen op elkaar. Omdat deze mouwkap een ronding heeft, is het wel slim om kleine knipjes in de naadwaarde te maken. Hierdoor wordt de ronding ook echt mooi rond.

 

   

 

De rolzoom en het dubbel uitvoeren van de mouwkap versterkt de eigenschap van de stof; de viscose fladdert nog meer en de popeline mouw gaat nog beter ‘staan’. Best een verschil als je de tops naast elkaar ziet.

 

   

 

Het patroon van de #Fibremood heeft een mooi inzet stukje zodat je geen inkijk hebt bij de mouwen. Daar was ik even bang voor toen ik het patroon zag, maar gelukkig hebben de patroonmakers daar wat op bedacht.

 

   

 

En dan de conclusie van het vergelijkend waren onderzoek; want welke top is nou mooier? Mijn persoonlijke favoriet is toch de viscose variant. Deze zit heerlijk luchtig en het fladder effect van de mouwen is zo leuk. Daarnaast zijn de staande mouwen van de popeline versie ook wel wat breed bij de schouders naar mijn smaak. Maar tijdens het maken heeft toch echt wel de popeline de voorkeur. Dit werkt zo fijn; zowel het knippen als naaien is zo gemakkelijk met popeline. Dus ik denk dat we een gelijkstand hebben; viscose tegen popeline 1 – 1. Wat vinden jullie? Welke variant is jullie favoriet?

 

   

Tot de volgende blog!

Liefs Lilian

   

Reacties

  1. Adrina Smulder Adrina Smulder

    Ik vind de viscose mooier vallen. Ik zou daar voor kiezen, omdat de staande mouw van de popeline breder maakt. Als je mooi slank bent, kan het allebei.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.