Alles over stofkeuze

  • Geplaatst op
  • Door My Size Patterns
  • 0
Alles over stofkeuze

Stof uitzoeken is niet zo makkelijk als het lijkt. Hoe vaak is je project mislukt of tegen gevallen omdat de stof achteraf gezien toch niet zo geschikt was voor dat ene leuke jurkje? My Size Patterns heeft er een blog over gemaakt...

"Er is een eindeloze keuze aan stoffen". Dit lijkt de meest geschikte inleiding te zijn voor dit artikel.

En dat is goed nieuws, want dat betekent dat je altijd een perfecte stof voor jouw project kunt vinden. Aan de andere kant, met zoveel keuzes, kan het kiezen van een geschikte stof als een missie "impossible" lijken en leiden tot keuzestres. We zullen onze ervaringen, observaties, tips en best practices met je delen over de relatie tussen stoffen en patronen.

 

 

 

Zoals de echte romantici op zoek zijn naar pure liefde, zijn de gepassioneerde naaisters altijd op zoek naar de perfecte combinatie van een patroon, een stof en ... eigen stijl. Al deze elementen worden in een kledingstuk gecombineerd en dat is een fascinerende, creatieve uitdaging! Jij bent de ontwerper, de naaister, het model en de klant in één.

Maar laat je niet gek maken. Houd er rekening mee dat in de confectie-industrie elk kledingstuk in verschillende stoffen wordt getest voordat de keuze wordt gemaakt voor de optie die in de productielijn zal worden gebruikt. Soms 10 keer soms 100 keer. Na verloop van tijd ga je een zesde zintuig ontwikkelen of een project lukt (...of niet). Kijk goed naar het design van het patroon om je kledingstijl te matchen met de stoftextuur en een harmonieus geheel te creëren. Door jouw ervaringen  met structuur (hoe zijn de draden met elkaar verbonden in de stof), oorsprong (van welk materiaal zijn de draden gemaakt) en algemene kwaliteiten van stoffen zul je hier gevoel voor ontwikkelen.

 

 

 

De meest waardevolle tip die we je hier kunnen geven, is om veel aandacht te besteden aan de geschiktheid van een bepaalde type stof voor een bepaalde type patroon /design. Bepaalde stoffen zijn gewoon meer geschikt of minder geschikt voor bepaalde projecten en wat je er allemaal mee wilt doen. Denk dus wat je precies wil maken en wat voor soort stof het meest geschikt is. Zie hieronder enkele voorbeelden die dit uiterst belangrijke principe uitleggen.

Je kunt het ook andersom benaderen: denk aan stoffen die zeker gaan NIET werken bij een bepaald ontwerp en maak je keuze door eliminaties. Zo zal een stugge stof nooit zachte vouwlijnen creëren en een soepele stof zou nooit goed uitkomen in kledingstukken met scherpe lijnen en punten (bv kragen). Wat je ook doet, je kunt de eigenschappen van de stof niet veranderen. De eigenschappen van de stof bepalen of het project lukt of niet. Werk met de eigenschappen van de stof méé en niet tegen! .

Voorbeeld 1. Dit model heeft mooie plooien. Je hebt hier een stof nodig die mooie, zachte lijnen creëert. Het moet ook een breisel zijn (dat is altijd duidelijk vermeld bij patronen van My Size Patterns) - gebruik nooit patronen voor breisels om projecten van geweven stoffen te maken. Bekijk hoe de stof valt. De val van de stof is hier cruciaal, omdat hij het visuele effect bepaalt. De beste keuzes zijn hier dunne jersey breisels. Het gebruik van Punta di Roma-breisels zou hier resulteren in "zware" plooien en heeft een on-flatteus effect.

 

 

 

Voorbeeld 2. Een overslagjurkje. Kijk hier of je stof mooi drapeert en soepel valt. De A-lijn van de jurk bij soepele stoffen zal niet te prominent zijn, maar de rok zal zachtjes rondom je lichaam stromen en dat is de bedoeling. Je moet ook wat rek in de stof hebben om de beste resultaten te bereiken. De stof mag niet te dik zijn, want je hebt de stof dubbel aan de voorkant. Dunne(re) jerseys zouden hier prima zijn. Kies ook voor jerseys op basis van katoen om zweten in de zomer te voorkomen. Het gebruik van Punta di Roma-breisels zou resulteren in een meer prominente A-lijn, maar ook en een enigszins "stugge" look. Als je de jurk van Punta di Roma zou maken, zou dat "te klein" voelen, omdat het patroon is ontworpen voor de kwaliteiten van dunne jerseys met een vleugje stretch en niet voor stabiele, dikkere breisels.

 

 

 

Voorbeeld 3. Dit model is perfect voor een stabiel, medium dik breisel dat de vorm behoudt. De stof moet stabiel en dik genoeg zijn om te voorkomen dat ondergoed en lichaamsvormen door de enkele laag van de stof (met name in het rokgedeelte) doorschijnen. Punta di Roma / Milano, sweatshirt-breisels, stabiele katoen- en polyester-mixen zijn hier een goede keuze. Het gebruik van dunne breisels met een aanzienlijk drape (= zachte val) zou ook nog resulteren in een vormeloze jurk. Daarom geen dunne jerseys.

 

 

 

Voorbeeld 4. Dit model heeft stof nodig die de vorm van panden goed kunnen behouden en platte plooien, rechte lijnen en scherpe punten makkelijk kunnen vasthouden. Linnen en dikkere katoen zijn de winnaars hier - deze stoffen helpen je om het beste resultaat te behalen. Het naaien met instabiele, dunne en losgeweven stoffen zou niet alleen technisch veel moeilijker zijn, het zal ook leiden tot een teleurstellend resultaat.

 

 

 

De kenmerken van een stof beperken zich niet alleen tot de visuele kant! Wat nog belangrijker (zeker voor de naaisters) is, is hoe de stof verwerkt: hoe hij drapeert, vouwt en zich aanpast aan de lijnen van een ontwerp. Als je een slechte stofkeuze maakt, kan het eindresultaat van jouw naaiproject daaronder lijden; alles gaat veel langer duren, meer moeite kosten en het eindresultaat kan ook nog tegenvallen. In onze Full Sewing Guide dat bij elk model met patroon van MySizePatterns is bijgesloten, vindt je altijd een goed advies over de stofkeuze.

Als je niet zeker weet of de stof die je ziet geschikt voor jouw project is of als je de stof niet in de hand kunt voelen (online kopen), bestel dan een staal of vraag de winkel over dit product. Een goede online winkel zou de moeite moeten nemen om je in deze cruciale fase van een naai-project te helpen. We hebben hele goede ervaringen met de online winkel van De Lappenkraam - ze kennen de keuzes die je moet maken en snappen jouw dillemma's.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »