De shirts van Jonas

 • Geplaatst op
 • Door Jonas van Impe
 • 7
De shirts van Jonas

Jonas van Impe is 10 jaar oud en maakt zijn eigen kleding. En daar schrijft hij zo'n lieve verhaaltjes bij dat wij als een blog (oh nee....BLOK) gevallen zijn voor deze lieve en charmante Belg! Heel trots zijn we dat Jonas voor ons wil schrijven en met onze stofjes wil werken.

Toen ik hoorde dat ik bij de Lappenkraam een stofje mocht uitkiezen ging ik meteen opzoek. Niet veel later had ik gevonden wat ik wou. Een mooi kleurrijk tye dye stofje daar was ik al lang naar opzoek. We hadden al eens gedacht om zelf wat met verf-kleuren te spelen, maar toen ik dit stofje zag waren de ideetjes met verf meteen weg. 

 

   

 

Vooraleer ik kan beginnen naaien, volgt eerst mijn ontwerp.

Wat ga ik maken? Ga ik flex gebruiken? Woord, zin of tekening? Welke afwerkingen?

 

Ik heb gekozen!

 

Ik ga een t-shirt maken met daarop een hele leuke tekst in witte flex.

Omdat mijn stofje zooooveel kleuren heeft vind ik: NO MORE COLOR (geen kleur meer) wel leuk passen bij het stofje. Voor het lettertype want ja ook dat moest speciaal zijn heb ik uren gezocht en uiteindelijk gevonden wat ik wou. Alles wat met flex gedaan is daar heeft mama mij bij geholpen. Ik kan nog niet zo goed werken met de snijplotter. Het pellen heb ik wel zelf gedaan. En persen, ja, ook dat wou ik proberen, maar ik kreeg de pers niet dicht. 

 

Mijn stofjes waren de dag ervoor al geknipt en zo kon ik donderdag na mijn huistaken meteen beginnen naaien. 

Als eerst heb ik samen met mama de flex op de stofjes geperst, ik zeg stofjes omdat ook de binnenkant afgewerkt is met flex. 

En dan kan ik starten!

 

Als eerst naai ik het driehoekje op mijn achterpand en oh ja, ik ben nu al verliefd op mijn t-shirt. 

 

   

 

 

 

De t-shirt ineen steken ging vlotjes, het is hetzelfde als bij een sweater en sweaters kan ik al goed. Maar dan kreeg ik schrik. Een jaar geleden maakte ik al eens een t-shirt en vond het allesbehalve gemakkelijk. Het boordje voor de hals is bij een t-shirt ook in tricot en dat is toch meteen iets fijner werken. De eerste keer was mij dat niet goed gelukt en moest mama me helpen. 

Gelukkig was dat nu niet het geval, het is me nu perfect gelukt zonder hulp. En omdat ik het zo goed gedaan heb, heeft mama me nu iets nieuw geleerd! Vanaf nu werk ik de naad langs de binnenkant op het achterpand ook mooi af met een biesje in een leuk kleurtje. Ik had wel al eens gekeken hoe mama dat deed, maar als je het zelf moet doen is het toch wel anders. Het lijkt gemakkelijker dan het is, toch voor mij. Als mama tevreden is over het resultaat weet ik dat het echt gelukt is. Mama is niet snel tevreden, soms haalt ze verschillende keren iets uiteen tot ze tevreden is. 

 

 

Voor de mouwen en de onderkant van de t-shirt heb ik iets leuks geprobeerd. Ik zag een knopje op mama’s naaimachine en vroeg meteen waarvoor het diende. Ook zij wist het niet en zocht het meteen op. Het is een start/stop knop om je machine zelf te laten naaien zonder op de voet te duwen. Wat fijn, dat probeer ik meteen uit!

 

Eerst moest ik onderaan het stofje 2cm naar binnen strijken en volledig vast zetten met naalden. Geloven jullie me als ik zeg dat ik verschillende keren in mijn vingers heb geprikt met die fijne naalden. En dan, dan kon ik starten! 

Ik zet mijn stofje onder de voet en druk op het knopje zodat ze zelf kan naaien. Oh en wat vond ik dat gemakkelijk! Ik kon me volledig concentreren op het recht naaien. Onderaan is mijn t-shirt afgewerkt met 2 stiksels, maar de 2 stiksels heb ik apart genaaid, ik heb geen tweelingnaald gebruikt. Waarom? Vroeg ik ook aan mama toen ze dat zei. Doordat er maar 1 onderdraad is voor 2 stiksels trekt het allemaal onderaan en krijg je zo een kleine verdikking tussen de 2 stiksels. Ik mocht het van mama even geleden al eens uittesten zodat ik zag wat ze bedoelde en gelijk had ze. Het duurt iets langer maar het resultaat is mooier. Een coverlock staat op ons verlanglijstje, maar zal nog even moeten wachten. 

 

Het tye dye stofje was niet het enige stofje waar ik meteen verliefd op werd. Ook zag ik een prachtig stofje van Emoji en laat dat juist iets zijn waar ik verzot op ben!

 

 

Ik kon niet wachten en omdat ook dat stofje al verknipt was heb ik gewoon verder genaaid tot als ik moest gaan slapen. Ook deze t-shirt heb ik afgewerkt tot in de puntjes. Op een dag (eerste keer dat ik dat doe) heb ik 2 t-shirts volledig ineen gestoken en afgewerkt. Ik ben best fier op mijn 2 projectjes! 

Ik kan nu al niet kiezen welke t-shirt ik dinsdag aandoe voor mijn eerste schooldag na de lockdown. 

 

Wie meer van mijn werkjes wil zien kan altijd een kijkje komen nemen op mijn fb-pagina Create By Jonas of op mijn instagram: createbyjonas

 

Reacties

 1. Petra Petra

  Super tof, Jonas!
  Mooi gemaakt.
  Veel plezier dinsdag op je eerste schooldag. Ik zou kiezen voor het gekleurde shirt.

 2. Dimfi Dimfi

  Hey Jonas,
  Het was weer een waar feestje om jou blog te mogen lezen.
  Potver, een van de moeilijkste werkjes, gaat je prima af.
  Een halsboord is iets waar velen zich nog op verkijken, dus #Chapeau

  Ik ben fan, maar dat weet je al

 3. Veronique Veronique

  Wat een afwerking! Knap hoor! Mooi t shirt voor een kerel die de kleuren uitstraalt❤️

 4. Léonie Léonie

  Super gaaf Jonas echt cool die shirts
  Ook heel knap dat je dat zelf hebt gemaakt ik heb ook op jou fb account gekeken daar staan nog meer van die coole werkstukken van je echt een eigen kledinglijn
  Ik ga je zeker verder volgen

 5. Nienke Nienke

  Geweldig Jonas! Echt super knap! Ben ook als een blok(g) op je gevallen! Ga je zeker volgen

 6. Esther Esther

  Wow Jonas, wat ben jij goed in stofjes uitzoeken. Echt perfecte keuze, en wat een cool idee die tekst. Heel inspirerend hoe netjes jij naait, ik kijk nu al uit naar je volgende project!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »