Het voorjaar lonkt!

  • Geplaatst op
  • Door Nienke Niesink
  • 0
Het voorjaar lonkt!

Nienke heeft de eer om het nieuwe seizoen af te trappen en dat deed ze op een geweldige manier! De foto's spreken voor zich....... het voorjaar komt er écht aan! Dus kruip snel achter je naaimachine en maak iets tofs (vergeet niet je creaties te delen op Lappen Logica)

Mijn eerste blog van 2021 voor De Lappenkraam! Start van het nieuwe jaar, volop goede voornemens. Die ik om te starten met jullie wil delen, als stok achter de deur. *grinnik

Vorig jaar had ik als doel gesteld geen kleding te kopen maar alles zelf te maken! Nou dit is gelukt! Met hierbij in de spelregels meegenomen dat een goede spijkerbroek en lingerie gekocht mocht worden. Dit ging me eigenlijk best makkelijk af, ik werd veel bewuster en belande ook niet met allemaal ongedragen kleding in de kast, geen impulsaankopen.

Dat beviel me goed en daarom wil ik met name het impulsaankopen dit jaar aanpakken! Ik wil vooraf beter bedenken wat ik wil maken/nodig denk te hebben *grinnik. Ik wil in setjes gaan werken omdat ik dan niet met een kledingstuk eindig die ik vervolgens nergens bij kan matchen.

 

Aanschouw hier mijn eerste project…

 

   Wat ik heb gedaan is een moodboard maken van kleding en stijlen die ik leuk vind. Op deze manier kan ik bewuster inkopen doen bij De Lappenkraam, mijn favoriete stoffenwinkel. *grinnik. Bij dit moodboard ging ik per setje kleding opzoek naar matching stoffen (waarbij ik natuurlijk wel mijn eigen creativiteit laat gaan, niet exact de stof pak van het plaatje). Nou dat was makkelijk en snel gevonden, de nieuwe collectie stond net weer op de site en ik was direct laaiend enthousiast over deze bloemenprint! (hij is er ook in het zwart en in het rood)
Morena tipte mij dat er een ontzettend mooie gele viscose binnen zou komen en dat geel de zomerkleur is van 2021. Dus op haar advies combineerde ik deze stoffen bij elkaar!

 

   

 

Ze had echt niet gelogen! Wauw wat een mooie viscose, heerlijk zacht, maar een hele andere look als ik gewend ben van viscose, hij lijkt zelfs wel een beetje de linnen look te hebben. Maar is zeker niet zo stug en stijfjes als linnen, juist het tegenovergestelde.
Ik heb gezien dat deze stof er in meerdere kleuren is (11 kleuren om precies te zijn), ik geloof dat dat mijn basisstofje gaat worden van deze zomer. Hij naait ook zo lekker weg!

 

   

 

   

 

Ik had het idee een soort legging broek te combineren met een wijdere blouse. Het modebeeld van 2021 is nog steeds comfy en wijdt maar de taille mag dit jaar ook weer zichtbaar zijn. (ja ja, ik heb research gedaan, ook voor het eerst)  Zelf ben ik hier erg blij mee, want met een zandloper figuur maken wijde combinaties je alleen maar steviger, vind ik *grinnik. Wat je meer van mij zou zien is een combinatie van strak en wijd, zodat ik toch het accent op de juiste plek kan leggen.

 

   

 

Echter vindt dan naast inspiratie en geweldige stoffen ook maar eens het goede patroon! De blouse had ik vrij snel gevonden, een korter model uit de My Image zomer 2019 editie. Maar voor de broek moest ik langer opzoek. De stof die ik had gekozen was niet flexibel genoeg om er een “echte” legging van te maken en tevens vond ik dat in combinatie met een korte blouse nou ook niet heel charmant. Dus ik zocht een strakke broek, zonder poespas, die netjes afkleedde.

Ik heb een hele avond lopen zoeken in mijn boekjes (en ja, ik heb er heel veel). Toen ik eindelijk een patroon had gekozen wat ongeveer klopte met wat ik in mijn hoofd had, kwam ik aan het stoeien met de maten. Welke maat zou ik nu tekenen? Zit er veel overwijdte in? Ik wil hem niet te los, maar het is geen tricot dus de stretch houdt ook een keer op??!! Hhmmmm..

Totdat ik me bedacht, jeetje wat doe ik eigenlijk moeilijk!! Teken dat patroon gewoon zelf! Daar volg je toch een opleiding voor Nienke…….

 

   

 

Maar eerlijk, vind ik het nog steeds spannend om een patroon zelf te tekenen, wordt het wel zoals ik dacht.. Of is raderen net zo snel en makkelijk?!

Ik vond nog een stofje in de kast die ongeveer overeenkwam qua stretch met mijn geweldige bloemenstofje en testte hem eerst uit. (zie highlight op Instagram voor alle story’s die ik hierover heb gemaakt).

De eerste was veel te groot, ik had er geen rekening mee gehouden dat ik de basispatronen die ik leer van niet rekbare stoffen uitgaan. En deze rekte dus wel (dat kun je in een webshop zien aan het % elastan), ik zou zeggen gemiddeld, niet zoals tricot. Dus ik moest opnieuw beginnen, karig als ik ben kon ik hem uit de “foute versie” halen. Toen deze goed was maakte ik hem in de bloemetjes stof! Super blij met dit resultaat! Echt het perfecte voorjaars-setje!

 

   

 

Zo ontstond overigens een tweede voornemen. Ik realiseerde mij namelijk dat hoe goed ik alle formules etc. uit mijn hoofd ken je toch echt patronen met uitwerken/maken om echt inzicht te verwerven hoe alles nu precies zit en hoe het in de praktijk “uitvalt”. Jullie kunnen dus meer eigen getekende patronen van mij verwachten!

 

Ik tekende een strakke broek, op een basisbroek model, waarbij ik strakke knie en enkelwijdte nam om te zorgen dat hij strak genoeg zou aansluiten. Ik paste hier en daar wat aan en wilde geen boord toevoegen, ik wilde hem zo neutraal en eigenlijk kaal mogelijk houden. Daarom heb ik gekozen om een beleg toe te voegen en hem af te werken met een blinde rits aan de zijkant. Op de foto hieronder gedeeltelijk te zien!

 

   

 

Hopelijk hebben jullie ook weer genoten om deze reis samen met mij te maken en heb ik jullie kunnen inspireren weer lekker vooruit te kijken naar zonnigere tijden. Met allemaal goede voornemens in de pocket!

 

Wil je meer zien, volg mij dan op: www.instagram.com/nie_nie_sewing. Elke maand zorg ik dat de story’s die bij het maken van de nieuwste blog horen in de high light staan!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.