Jurk uit de beamer?

  • Geplaatst op
  • Door Christine Mellink
  • 0
Jurk uit de beamer?

Onze "Crea Christine" vertelt je meer over het overbrengen van je patroon via de beamer rechtstreeks op de stof in plaats van het gebruik van patroonpapier.

Er is een nieuwe jonge Belgische ontwerpster Nelba Patterns die is begonnen met een paar eenvoudige patronen, maar die ze wel helemaal digitaal aanbiedt. Nu ik van dichtbij volg hoe tijdrovend dat proces is heb ik nog meer bewondering voor de vele "indiepatterndesigners" (= onafhankelijke patroonontwerpers) waar ik graag patronen van naai.

Sinds een tijdje leen ik mezelf uit als patroontester voor pdf-patronen. Een ontwerper maakt een patroon en wil dan graag weten of alles klopt voordat het de verkoop in kan. Klopt de beschrijving en is die begrijpelijk beschreven? Kloppen alle tekens die op het patroon staan en loopt alles goed door als je het print en plakt. Blijft het complete patroon intact als je verschillende lagen uitschakelt; als je alleen je eigen maat wil printen. En iets wat nog redelijk nieuw is: het projecteren van patronen direct op de stof, ook hierbij wil de ontwerper weten of alles klopt.  

 

 

 

Over dat projecteren wil ik iets meer vertellen: je gebruikt hiervoor een beamer, zo één waarmee je films op een doek projecteert en waarmee op school op het digibord geprojecteerd wordt. In dit geval hang je die aan het plafond en projecteert recht op de tafel die eronder staat. Mijn dochter en schoonzoon kwamen langs en vroegen verbaasd waarom dat ding boven de tafel hing. Ik heb ze wijsgemaakt dat we voetbalwedstrijden op de tafel projecteerden en ik het dan beter kon volgen, zodra ik "voetbal” zei, wist ze dat het niet kon kloppen (hihi).

Je projecteert het patroon dus direct op de stof en kunt het dan uitsnijden. Snijden is beter dan knippen in dit geval, omdat door het knippen je de stof een beetje optilt en dan kan het patroon vervormen. Om te zorgen dat je precies het juiste formaat projecteert moet je de instelling kalibreren. Je projecteert dan een figuur met rechthoeken op een ondergrond met ruitjes en meet na of het op alle punten goed overkomt. Daarna kun je aan de slag. 

 

     


Wat ook heel fijn is bij deze ontwerpster is dat ze heel behulpzaam is en goed luistert naar alle vragen en aanwijzingen van de testergroep. Wij vroegen haar of ze ruitjes wilde toevoegen aan het patroon met mogelijkheid die ook weer uit te zetten na het kalibreren. Geen idee, hoe ze dat doet, maar het kon.  
Nu ik steeds meer handigheid krijg in het projecteren wil ik eigenlijk niet meer anders. Het scheelt heel veel papier en printerinkt (=beter voor de planeet) en het scheelt heel veel tijd (=beter voor mij). Maar met al die nieuwe dingen gaat het natuurlijk ook nog wel eens mis.  Deze keer had ik het patroon zonder naadwaarde geprojecteerd omdat ik dat meestal handiger vind, maar vervolgens sneed ik het uit direct op de lijn van het patroon, waar ik dus nog naadwaarde aan toe had moeten voegen. Grote stress, maar met de stof die ik gebruikte geen grote ramp.

 

   

 

Ik heb er namelijk een prachtige donkerblauwe scuba suède van de Lappenkraam voor gebruikt en daar zit voldoende stretch in. Dus nadat ik de jurk in elkaar gezet had nog even niet de plooien erin genaaid zodat ik die niet hoefde uit te halen voor het geval het te strak was, maar het kwam helemaal goed. Ik had op een lappenveiling (jullie vast allemaal bekend) o.a. een leuk stofje gescoord donkerblauw tijgerprintje wat precies goed bij het donkerblauwe suède paste. Deze stof gebruikte ik voor de afwerking van de hals en de aangeknipte “mouwtjes”. Ik ben heel tevreden met dit mooie eenvoudige model. Ik kan hem combineren met al mijn gekleurde vesten en spijkerjasjes. Echt een fijne basic waar ik alle kanten mee op kan.  

 

 

Wat mij betreft een fijne combinatie van patroon en stof!
Wat vinden jullie?
Als je meer creaties van me wil zien kun je volgen op Instragram

Liefs Christine X

 

   

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »