Patroonhack met viscose

  • Geplaatst op
  • Door Nienke Niesink
  • 0
Patroonhack met viscose

Niet één maar twéé blouses maakte Nienke, compleet met een korte tutorial voor haar "hack". Koop deze leuke stof nu met een speciale korting!

Het idee

Dit keer krijgen jullie van mij meer een tutorial in plaats van een blog, een keertje wat anders!

Ik kwam/kom namelijk zwaar shirtjes en blousjes te kort voor het mooie weer en toen Morena vroeg of ik wilde meewerken aan een leuke actie met deze mooie viscose stofjes had ik direct twee leuke ideeën! Ik had toevallig net de Aila gemaakt uit de Fibremood en vond dit zo’n leuk basis patroon dat ik het idee had om er wat aanpassingen aan te doen om op die manier snel een paar leuke diverse blouses te hebben! (ik hou niet van teveel hetzelfde in de kast)

 

   

 

De stof

Ik gebruikte 2 meter stof per blouse van deze mooie viscoses:

Viscose stof in petrol met bloemetjes

Viscose stof in ecru met print van kleine bloemetjes

En weet je wat zo leuk is? Normaal kost deze stof 6 euro per meter
Beide stofjes zijn nú met de actiecode NIENKE te bestellen voor slechts 4 euro per meter!
(actie is geldig tot en met 11 juli 2020)

Is dat nou nog eens een leuke combi met een snel naaiprojectje!

De #Aila van Fibremood is een heel simpel patroon met aangeknipte mouwen en een simpele afwerking van knopen pad, deze zit namelijk al aan het patroon geknipt en het is eigenlijk alleen maar een kwestie van omslaan en doorstikken.

Ik maakte deze dus al eens eerder en kwam er toen achter dat ik al zo’n soort blouse in de kast had hangen met een knoop onderin. (deze is helaas te kort voor naar het werk)

Op Pintrest had ik ook net een afbeelding van een blouse met een elastiek onderin opgeslagen omdat ik dit een sportieve versie vond van toch een nette blouse. Ik wilde deze versie dan juist wel weer wat korter, maar ik vertel hoe je dit kan aanpassen naar wel een langere versie.

 

 

 

 

De groene blouse

Ik begon bij de groene blouse, ik maakte de onderkant van het patroon recht (waar hij rond liep) en verlengde hem vervolgens aan de zijpanden met 10 cm en aan de voorkant met de overige centimeters om een rechte onderkant te krijgen. (zie foto)
Dit kan je natuurlijk met allerlei verschillende lengtes doen (let wel op je heupwijdte, maar in mijn geval komt hij daarboven), ik verlengde 10 cm omdat ik elastiek van 4 a 5 cm wilde gebruiken, dit vindt ik voor zo’n blouse een mooie breedte. Ik maakte de tunnel dubbel omdat ik deze dus wel wat korter wilde hebben en vond een enkele tunnel te lang, maar mocht je van wat langer houden, vouw dan alleen de naadwaarde om voor een nette afwerking i.p.v lockrand.

   

 

Als je de blouse hebt geknipt en de basis in elkaar maak je eerst het knopen pad van het voorpand. Vervolgens heb ik de lengte van het stuk dat aan elkaar moest, om een dichte tunnel te hebben, dicht door nogmaals over de doorstik lijn van het knopen pad te gaan.

 

   

 

Ik sloeg daarna de tunnel dubbel en stikte hem nogmaals door met een stukje open zodat ik het elastiek kon doorhalen. (zie de binnenkant van de blouse hier onder op de foto)

   

 

Vervolgens maakte ik de blouse verder zoals de beschrijving aangeeft. (ik deed de knopen als laatst, want ik bepaal altijd de afstand tussen de knopen zelf en volg hiervoor niet het patroon omdat ik gewoon knopen pak en hierbij geen rekening houdt met de knoopgrote die in het patroon genoemd wordt. Zo kwam ik ook niet aan het rekenen met het elastiek en kon ik nog wisselen van blouse lengte.

Eindresultaat!!

 

 

 

 

De witte blouse

 

In dit geval maakte ik het voorpand recht met 5 cm (i.p.v. 10 , maar als je goed kijkt op de foto zie je dat ik lui was en het papier gewoon 5 cm terugvouwde) Het achterpand hield ik hetzelfde als bij blouse 1, verlengt met 10 cm.

Vervolgens vouwde ik op het papierenpatroon ook het knopen pad om zodat ik wist waar ik de lus van de knoop moest toevoegen.

Ik tekende een lus voor de knoop aan, deze had achteraf langer gemogen maar ik hield het voorbeeld van de LMV #Suzette top aan.

 

 

 

Om de knoop te verstevigen maakte ik een beleg, van de knoop en 5 cm lijn van de blouse. Ik hield hier weer 5 cm voor aan, zodat de achterkant waar ik ook 10 cm voor toevoegde kon dubbelslaan om ook een tunnel om elastiek aan toe te voegen om een strakker effect te krijgen (de knoop is namelijk nep en trekt niet letterlijk de blouse aan de achterkant strak)

   

 

Ik naaide eerste het beleg op de voorkant van de blouse en deed daarna pas het knopen pad. (achteraf gezien had ik mogelijk de knoop nog iets verder terug kunnen tekenen maar ik vind dit prima voor een binnenkant) 

 

 

 

Vervolgens naaide ik de panden aan elkaar waar ik een kleine fout maakte bij het beleg. Deze heb ik namelijk gewoon gelockt terwijl ik de tunnel aan de achterkant de naadwaarde naar binnen vouwde voor een nettere afwerking. Maar dit was simpel op te lossen.

Aan het achterpand voegde ik elastiek door en stikte het vast door over de zijnaad heen te stikken waar ik de uiteinden van het elastiek liet stoppen. (zo zit hij alleen in het achterpand en niet voor). Je ziet het niet omdat het beleg even breed is en daar het laatste stukje elastiek in verstopt zit.

 

 

 

Dit is het resultaat!

Ik vind zelf beide versies onwijs tof geworden. Ik heb geleerd van de fouten die ik maakte! Het waren geen grote fouten maar meer fouten op afwerking, hoe langer je naait hoe meer eisen je ook gaat stellen aan de binnen afwerking van een kledingstuk, ondanks dat niemand dat ziet. (dit blijft dan toch in je eigen hoofd zitten ofzo, althans bij mij *grinnik)

 

Zelf ben ik fan van de groene versie! En welke vinden jullie het mooist??

 

Meer van mijn creaties zien of wil je me nog vragen stellen naar aanleiding hiervan, zoek me dan op via Instagram www.instagram.com/nie_nie_sewing

 

En uuhh.. tip dus he;) wil je eens stoeien met hacken/patroon aanpassingen of gewoon een gaaf en snel blousje maken! Deze heerlijke viscose werkt enorm fijn en kost maar 4 euro! Ik zeg doen! ;)

 

Fijne week!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »