Best basics

  • Geplaatst op
  • Door Marlie Franssen
  • 0
Best basics

Marlie ging aan de slag met de basis tops uit de knipmode van december. 4 simpele modellen

De afgelopen tijd werkte ik aan een pak (pantalon met blazer) waar de nodige uurtjes werk in zaten. Misschien heb je het gezien tijdens het event van de Lappenkraam op 4 november? Zo niet, dan kun je alles hier terugvinden en nog eens bekijken welke modellen zijn gebruikt. Mocht je zelf aan de slag willen, dan staan er ook handige links bij naar de stoffen!

 

Met het zweet nog op mijn voorhoofd van de deadline voor het pak, viel de knipmode december op de mat. Soms heb je na zo'n periode van hard werken even behoefte aan wat minder uitgebreide projecten om de creativiteit weer wat rust en ruimte te geven. Zo werkt dat bij mij althans.

 

Ik was dan ook aangenaam verrast door de tops die in 4 varianten in het blad staan. Omdat je ook niet genoeg basics kunt hebben koos ik twee varianten uit. Als eerste de top met col. Ideaal voor In de winter, ik merk dan dat ik toch graag een iets warmer truitje draag, wat ook hoger sluit. Eigenlijk zocht ik al heel lang er een lekker basic patroon en zo’n coltruitje is ook snel in elkaar te zetten. Veel werk zou het dus niet zijn!

Omdat ik nog wel uitdaging zag in een andere variant en ik niet zoveel tijd kwijt zou zijn met het maken van de col tap koos ik ook nog de top met v-hals is. Chique voor de feestdagen!

 

 

Bij het uitkiezen van de stoffen ging ik voor de coltop op zoek naar een kleur die ook bij het pak zou passen. Aangezien het pak licht roze is koos ik voor een stof die juist wat meer knalt. Dit zorgt voor het contrast, ik vind het anders te licht voor mij. Omdat ik graag items met elkaar mix probeer ik ook altijd in het achterhoofd te houden waar deze top nog meer bij zou passen. Ik kon meteen twee andere pantalons matchen dus de keuze was snel gemaakt!

 

Kies voor deze tops een stof met flinke stretch omdat de top aansluit op je lichaam. Er zijn verschillende stoffen die passen, dikker of dunner, maar neem altijd een stof die goed alle kanten op stretcht. De werkbeschrijving geeft aan dat je 95 cm nodig hebt, maar bestel of koop gerust iets meer, dan heb je iets meer speling om de top in de lengte wat langer te maken als je dat fijn vindt.

 

De juiste stof vinden voor de top met v-hals vond ik iets meer uitdaging. Maar ik kreeg de tip om voor stretch fluweel te gaan, een stof die ik niet zo snel kies maar met het oog op de feestdagen erg leuk!

 

Werk je met stretch stoffen kies dan voor een stretch steek of een zigzag steek. Helemaal in elkaar zetten met de lockmachine kan ook, maar ik kies daar zelf meestal niet voor. Ik heb maat 38 gemaakt en ik heb er weinig aan hoeven aanpassen. Het fijne is dat je zelf kiest hoe aansluitend je de top wilt. De armen stik je eenvoudig wat smaller indien gewenst, maar ik vind het fijn als het overal iets losser zit. Dit soort basics zijn geweldig voor in je kledingkast en ik heb inmiddels al meerdere tops gemaakt. Een fijne aanvulling als extra laagje onder een jasje trui of blouse en heel snel in elkaar te zetten.

 

Tip: wil je nog een extra mooie outfit maken voor de feestdagen?
Dan is deze top met een flared legging of recht model in bijvoorbeeld glitterstof echt een aanrader!

 

De top met v-hals was iets meer werk, al is de basis hetzelfde als de coltop. Alleen het voorpand heeft een v-hals en is tweedelig geknipt. Op borsthoogte is het patroondeel gerimpeld. Eigenlijk was het meeste werk de bies langs de lang hals. Je vouwt daarvoor een reep of stof dubbel en stikt hier langs de hals/ voorpand. Daarna vouw je de bies naar binnen en stik je het op het voorpand en hals door. Doe dit heel voorzichtig en steek voor steek, zeker bij stretch wil het nog eens alle kanten opschieten en je steekt ook nog meerdere lagen op elkaar.
Je raadt het al: dit ging bij mij niet vlekkeloos, dus ik mocht alles los tornen en opnieuw stikken.

 

Uiteindelijk valt ook deze top goed op maat en is deze ook veel te combineren. Sjiek maar ook casual, en onder een jasje perfect. Ik combineer het hier met een colbert en pantalon die ik eerder maakte, en mag het wat meer casual dan is het op een jeans ook leuk te dragen.

 

 

 

Ik hoop dat ik je inspiratie heb kunnen geven voor mooie feestdagen en wens je bij deze heel veel warmte gezelligheid en creativiteit toe!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.