D&G x Lappenkraam fladderblouse

  • Geplaatst op
  • Door Marlies Witjes
  • 1
D&G x Lappenkraam fladderblouse

Oh wat kun je toch blij worden van mooie stoffen met gave print. Ik lees wel eens op Social Media dat naaien en stoffen komen twee verschillende hobby’s zijn…daar ben ik het helemaal mee eens.

Dat is wellicht ook wat Dolce & Gabbana vorig jaar inspireerde om in hun collectie prachtige stukken te creëren met veel verschillende prints en stoffen. Deze look kreeg een plekje op mijn inspiratie bord op Pinterest voor #SewRecreateTheLook. Dit is een leuke naaichallenge op Instagram (maart 2022).

   

Toen ik na een online Lappenkraam veiling de twee stoffen waar ik op aasde in mijn mandje had liggen kon ik het niet laten om toch nog even bij de andere fladderstoffen te kijken. Al surfend kwam bij mij de D&G blouse naar boven. Zo’n blouse kon ik met deze stoffen makkelijk maken (lees: lekker veel stofjes kiezen en aan jullie laten zien). Ik deelde mijn idee met Morena en zij was gelijk enthousiast Bij het ontvangen van de stofjes las ik tussen de regels van Rob door dat het een pittig klusje zou worden. Dat schikt, ik houd van een uitdaging!

 

   

 

De eerste stap was het samenstellen van ‘nieuwe’ stof uit de geselecteerde stoffen. Ik knipte eerst een mal van papier, afmeting 15x20 cm en knipte van elke stof een aantal stukken van dit formaat. Ik gebruikte een grote snijmat, een rolmes en quilt liniaal. Deze prachtige fladderstofjes hebben één ding gemeen: ze hebben de neiging om te verschuiven. Wanneer je een snijmat met lijnen gebruikt kan je de stof beter recht leggen en met patroongewichten op hun plaats houden. Als leidraad gebruikte ik de weving van de stof, dit was bijvoorbeeld goed te zien in de blauw met witte polkadot en de zwarte stof met panters. In andere stof liep een lurex draadje door de print wat ook heel handig werkte.

 

   

 

Na het snijden van de stof begon het puzzelen. Ik halveerde een aantal stukken om het wat te laten verspringen. De stukken stof zijn met de lockmachine per rij aan elkaar gestikt. Vervolgens gestreken en wanneer de strijkvouw weer terugveerde doorgestikt. Daarna de werden de rijen gestikt. Wel opletten dan de naadwaarde de goede kant op ligt.

 

   
   
   

 

Met de ‘nieuwe’ stof gereed kon ik de blouse in elkaar zetten. (Patroon Burda 1/2018, blouse 116). Aan de halslijn en schoudernaden streek ik voor de stevigheid op kleur naadband (grijs en wit). Vervolgens is de halslijn met een beleg afgewerkt. Ik hield hier rekening mee met het doorschijnen van de print aan de voorzijde en koos voor het beleg een stuk stof waar geen duidelijke print zat.

 

   
   
   

 

 

Aan de mouwen kwam een manchet dat ik uit een van de stevigste van de stoffen knipte. Ik had de keuze uit twee viscose stoffen hiervoor: de ecru met zwarte polkadot en de zwarte met panters. Alle andere stoffen zijn chiffon.

Voor een leuk effect gebruikte ik roestbruin garen voor de knoopsgaten en met wat stofknoopjes was de mix helemaal compleet.

 

   
   

 

En zo was mijn D&G fladderblouse met grote fladdermouwen klaar. Ik vind hem helemaal te leuk! Hij past goed bij andere stukken in mijn garderobe

   
   
   

 

 

Vind je deze lappendeken blouse nou tof en wil je hem ook maken, maar heb je geen zin om het zelf te creëren. Kijk dan eens bij deze chiffon met lappendeken dessin

Wil je meer van mijn naaiprojecten zien? Neem dan eens een kijkje op mijn Instagram: @madebyLIESL

 

Liefs,

 

Marlies

 

 

 

Reacties

  1. Greetje Dijkhuizen Greetje Dijkhuizen

    Wat een mooie en geweldige creatie, Marlies. Wat knap hoe je de verschillende designs bij elkaar gezocht hebt. Het klopt gewoon.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.