De kracht van stof

  • Geplaatst op
  • Door Christine Mellink & Eva den Hartog
  • 0
De kracht van stof

Hoe groot is de kans dat je 2 blogsters vraagt om een blog te schrijven en dat ze precies hetzelfde patroon kiezen? Eva en Christine werden allebei verliefd op de Nona blouse van Fibre Mood. In deze blog lees je hoe zij aan de slag gingen met dit patroon en hoe de stofkeuze een heel ander uiterlijk aan een kledingstuk kan geven.

De nieuwe Fibre Mood is er! Christine en Eva gingen allebei op zoek naar een patroon met uitdagingen en nieuwe technieken. Zo kwamen ze uit bij de Nona blouse. De grote pof van de schouders deed de vraag rijzen hoe dat in elkaar zit en hoe dat is afgewerkt.

 

 

Stofkeuze

Het patroon kan van veel verschillende stoffen gemaakt worden. Het leuke bij dit patroon is dan ook dat je echt een andere top hebt als je een andere stofkeuze maakt. Dat zie je aan de stofkeuzes die Eva en Christine hebben gemaakt. Christine kocht haar stof bij de laatste Loodsverkoop met de modeshow (waar zij zelf ook op de catwalk stond te stralen). “Ik wilde er een stof voor gebruiken met een beetje body, zodat de kraag goed zou uitpakken. Geen 100% linnen, want ik was bang dat dan de achterkant steeds helemaal platgedrukt zou worden en de voorkanten niet, want ja, je moet toch af en toe zitten.

 

Bij de loodsverkoop vond ik 2 coupons van een prachtige linnen/viscose die precies gaf wat ik zocht. Ik wilde er ook meteen een broek bij maken dus ik nam knalroze en knalblauw. Ik zou thuis dan wel afwegen of ik het bloesje roze of blauw zou maken”

 

Eva zette Morena aan het werk om een stof te kiezen. “Het patroon is voorzien van een rits in de zij-naad dus niet rekbare stoffen zijn geschikt. Natuurlijk kun je altijd een rekbare stof kiezen en een maatje kleiner maken, dan is de rits ook niet nodig want de halsopening is groot genoeg. Ook dit keer vroeg ik Morena om hulp, wat is ze daar toch goed in! Mijn keuze viel uiteindelijk op een kleurrijke katoenen stof. Het vervaagde bloemenmotief is helemaal hip deze zomer en de kleuren gaven me ook gelijk een zomers gevoel.

 

Andere zeer geschikte stoffen die ik zeker nog overweeg voor een tweede Nona top zijn broderie en seersucker.”

 

 

Naaiproces

Het lijkt een ingewikkeld model, maar als je gewoon de duidelijke instructies met veel plaatjes goed volgt is het een fluitje van een cent. “Van een plaatje kun je niet altijd alles zien, pas na het lezen van de instructies wordt dat allemaal een beetje duidelijker. Handig bij de Fibre Mood is dat deze altijd te downloaden zijn op de website. Ik heb onwijs veel plezier gehad tijdens het naaien omdat ik nog nooit zoiets genaaid heb. Leuke uitdaging, maar uiteindelijk een super goed en makkelijk te volgen patroon.” aldus Eva. Hieronder legt ze je uit hoe ze te werk ging.

 

Als je begint aan het patroon moet je wel bedenken dat het veel rimpelen is. Ik vind dat een leuk klusje maar volgens mij denkt niet iedereen daar hetzelfde over.

Om het rimpelen mooier gelijk te verdelen is het raadzaam om met 2 rijgdraden te werken. Ik doe dit door met mijn naaimachine de normale stiksteek in de grootste lengte in te stellen. Dan naai ik 2 banen naast elkaar.

 

Ik zorg dat ik lange draden bij het begin en eind over hou zodat ik hier aan kan trekken. Een beetje links en een beetje rechts.

Vervolgens steek ik en veel spelden in zodat de rimpels ook tijdens het verplaatsen en het naaien goed blijven zitten.

Nadat het gerimpelde deel is vastgezet wordt in dit geval het beleg aan de binnenzijde doorgestikt. Dit maakt dat het goed aan een kant blijft zitten en niet steeds scheeftrekt.

 

Christine maakte nog een broek van dezelfde soort stof bij haar blouse. “Ik wilde er een zomerse broek bij in kobaltblauw. In de nieuwe Fibre Mood staat een leuke broek met wijde pijpen, de Selah, maar ik had vorig jaar al de Opal in kobaltblauw gemaakt en die vond ik er te veel op lijken. Dus ben ik even gaan zoeken in alle broeken van Fibre Mood. Op de website kun je dat heel makkelijk per kledingstuk aanklikken. Uit alle beschikbare broeken koos ik de Billie. Een leuk smal toelopend model met hoog water, oftewel 7/8 lengte.

 

De stof in viscose/linnen mix verwerkt lekker makkelijk. Wel alle rafelranden afwerken met locksteek of zigzag, maar dan heb je een heerlijk zomerse outfit in viscose/linnen”

 

Resultaat

Het resultaat mag er zijn. Hieronder zie je wat voor verschillend uiterlijk de 2 creaties hebben gekregen door het stofgebruik.

 

Wil je meer zien van Christine en Eva? Je kunt ze volgen op Instagram!

Christine: https://www.instagram.com/stienmakes/

Eva: https://www.instagram.com/dutchsaidsew_eva/

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.