Dé modetrend: Zilver!

  • Geplaatst op
  • Door Christine Mellink
  • 1
Dé modetrend: Zilver!

Als je het aan ons vraagt is zilver dé modetrend van dit najaar. Christine ging aan de slag met een van onze zilvere glitter stoffen. Wat ze daar van maakte én hoe ze dat deed lees je in dit blog.

In het decembernummer van Knipmode stonden heel wat top patronen. Ik kon er maar moeilijk uit kiezen. Daarnaast werd ik via de nieuwsbrief en WhatsApp door Morena en Marit gespamd met geweldige stoffen van de Lappenkraam. Toen ik nog enigszins twijfelde riep Morena heel hard: ZILVER. Dus dat was duidelijk. Uiteindelijk is het broek 7A geworden. Later maakte ik ook nog body's nr3 en nr4 uit de knipmode van december.

 

Deze prachtige stof heeft een mooie roze ruit en flink wat lurex. Als je de ruiten mooi door wil laten lopen, heb je altijd wel een beetje extra stof nodig. Omdat ik altijd met de projector het patroon direct op de stof projecteer kun je heel goed zien waar de ruiten uitkomen en dus ook zorgen dat ze doorlopen in de zijnaad. 

 

 

De patroondelen van de broekspijpen heb ik één voor één los uitgeknipt, dus niet op de dubbele stof. Ik wilde zeker weten dat de ruiten op elkaar zouden doorlopen. Dus middenvoor, middenachter en de zijnaden moesten ook kloppen. Let erop dat je de patroondelen ook spiegeltDe zakjes heb ik er diagonaal op gezet, omdat ik ze nooit helemaal precies gematcht op de juiste plek krijg en ik vind het ook zonde van het werk als ze bijna onzichtbaar zijn. Ik heb wat versteviging aan de achterkant van de zakjes gestreken om te voorkomen dat de schuine randen uitrekken. 

 

 

Voor de rest is het eigenlijk een vrij makkelijk patroon. Voordat je de pijpen aan elkaar zet moet je eerst de zakjes erop zetten, Op die manier kan je goed zien of ze op de goede plek zitten.

 

 

De techniek van de gulp heb ik weer eventjes opgezocht in het knipmode handboek. Ik ontdekte later dat er voorin het werkschrift ook een goede uitleg staat. Voor alle naden heb ik heel precies alle ruiten één voor één op elkaar gespeld.

 

Ik heb zelfs de middenachter naad lost getornd en opnieuw gepeld, omdat de ruit niet goed doorliep.

 

Om te zorgen dat de tailleband goed past maak ik die nooit helemaal volgens het patroon, maar neem ik gewoon een reep stof van de breedte van de tailleband en die pas ik om mijn taille. Ik zet een speldje daar waar het een stukje moet overlappen. Op die manier weet ik zeker dat het lekker zit en daarna pas ik het aan aan de rest van broek. Dus dat betekent dat je soms de coupenaden wat ruimer moet uitleggen of juist dat je op de achter- en zijnaden wat meer moet innemen, maar op die manier past het altijd.

 

In dit geval heb ik zowel de middenachter naad als de zijnaden een halve cm ingenomen. Ook hierbij moet je steeds weer opletten dat de ruiten blijven doorlopen. Daarna beplak ik de tailleband met plak- en vouw band, waar ik 3 hele grote rollen van heb die ik ooit op de markt heb gekocht. Ideaal om altijd in huis te hebben. Ik gebruik het ook vaak voor een knoopsgat of een kraagje. 

 

Verder moet ik eigenlijk altijd de heup wat innemen, omdat ik nogal rechte heupen heb. Tussendoor regelmatig passen blijft altijd nodig. Omdat deze stof erg rafelde heb ik de tailleband aan de binnenkant afgewerkt met roze biaisband.Daardoor hoefde ik hem niet naar binnen te vouwen en ziet het er toch mooi uit.

 

 

Tot slot heb ik er een strakke vouw in geperst en met behulp van de clapper nog meer stevigheid gegeven. 


Nadat je met een stoomstrijkijzer een vouw geperst hebt, druk je met de tailor's clapper op de vouw. Je drukt een aantal seconden (zo'n 8 seconden) met de clapper op het gebied dat je zojuist gestreken hebt. Dankzij de clapper koelt de stof af en wordt het vocht geabsorbeerd, waardoor de vouw gefixeerd wordt. Dit effect is blijvend! Echt een aanrader dus.

De body, heb ik van velours gemaakt. Bij allebei vond ik de halsuitsnijding te diep.
De tip van vriendin: een boord van 2 cm breed van dezelfde stof aan de hals toevoegen en daarna zat het perfect!

 

Een paar dagen nadat ik voor deze roze ruit gekozen had kwamen de nieuwe patronen van Fibremood online. Daar stond een geweldige lange jas bij. Dat was precies wat ik nodig had voor lange wandelingen met mijn hyperactieve nieuwe hond.

 

Met Morena's woorden in mijn achterhoofd wist ik dat ook die ZILVER moest worden in deze geweldige doorgestikte stof. Daarbij koos ik voor een felroze fleece voor de voering en bijpassende rits en koordjes. De mouwen bekleedde ik ook nog met een laag gladde voeringstof, omdat het anders stroef voelt bij het aan- en uittrekken van de jas.

 

4 november was er weer een geweldige modeshow evenement bij De Lappenkraam en ik wilde heel graag dat mijn zilveren jas voor die tijd af zou zijn. Meteen nadat ik de stof binnen kreeg ben ik als een malle gaan naaien. En het is gelukt om hem tijdens de modeshow te laten zien! De broek heb ik wat later gemaakt, omdat ik volgens de planning pas eind november hoefde te posten op de Knipmode blog.

Een jas naaien is eigenlijk niet moeilijk, maar het is wel veel werk. Deze jas is echt een hele hoop stof, dus je ziet me worstelen achter de naaimachine met die enorme berg ernaast.

 

 

Ik moet er altijd wel om lachen. De moeilijke en makkelijke projecten wissel ik met elkaar af. De voering in elkaar zetten is bijvoorbeeld ook een niet al te moeilijke klusje, maar je moet wel goed opletten. Zorg ervoor dat je bij een mouw de naad een stuk open laat. Dit heb je nodig om later de hele jas te kunnen keren. Ik kan je vertellen dat het niet meevalt om die hele berg stof door dat keergat te krijgen :D

 

 

Reacties

  1. Dorien Weijtmans Dorien Weijtmans

    Wat een mooie broek en fijn al die tips hoe die te maken, ik kom altijd graag naar jullie om in de lappen de snuffelen..

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.