Hartenjagen

  • Geplaatst op
  • Door Petra de Waard
  • 2
Hartenjagen

Een nieuw blog van onze Petra staat voor je klaar. Ze is gaan hartenjagen met een geweldige stof uit de loods.

Toen ik eind januari bij De Lappenkraam was om stof uit te zoeken voor mijn blogs kon ik al volop kiezen uit leuke voorjaars- en zomerstoffen. Stoffen die Morena en Rob hadden gescoord tijdens hun inkoop in het buitenland.

 

Tijdens de inkoop hadden zij wat discussie gekregen over dit leuke paneel.

 

 

Rob vond een paneel lastig, maar Morena zag er wel een uitdaging in voor (ervaren) naaisters. Morena vroeg mij dan ook of ik met dit paneel aan de slag wilde gaan. Natuurlijk wilde ik dat, ik hou van paneelstoffen en van een beetje uitdaging.

 

Ik heb lang getwijfeld wat ik er van wilde maken. Een rok met losse top, een jumpsuit of een jurk. Een jurk had al snel mijn voorkeur, zeker omdat in de Knip Mode steeds van die leuke overslag jurken stonden. Alleen wilde ik graag het hartenpatroon aan de zijkant van de rok. Ik was dan ook op zoek naar een jurk met een rechte rok. Daardoor hoefde ik geen zijnaad te maken. In mei begon Knip Mode al met een spaarpatroon waar een jumpsuit met wikkeltop centraal stond. Zij gaven aan dat hier in juni een vervolg op zou komen. Ik heb dan ook gewacht totdat ik het juni-nummer in de brievenbus had en ja, hier stond een patroon in van een jurk die ik prima als basis kon gebruiken.

 

     

 

Het is model 19 geworden die ik naar mijn eigen wensen aanpaste. Zo liet ik de ruffles langs de mouwen en hals weg, verlengde ik de rok en liet de strook onderaan de rok achterwege.

 

Om de stof goed te kunnen knippen heb ik het paneel op de grond gelegd.

 

       

 

Het paneel is namelijk 1,75 m breed (de witte rand niet meegerekend) en 2,50 m lang. Ik wilde het losse hart, aan de bovenzijde van het paneel, graag op het bovenstukje van mijn jurk. Ik heb het papieren patroon van het rechterbovenpand op de stof gelegd en toen met potlood het hart nagetekend. Voor de spiegel gekeken of ik het hart op de juiste plek vond zitten. Bij de eerste poging vond ik het hart iets te veel opzij zitten. Dus heb ik het patroon weer op de stof gelegd met het hart iets meer naar het midden, nogmaals nagetekend en opnieuw in de spiegel gekeken 

 

 

Toen dit naar mijn zin was heb ik de rest van de patroondelen, het linkervoorpand, het rugpand en de belegdelen op de stof gespeld en uitgeknipt. Het paneel was breed genoeg om het rokdeel in 1 stuk te knippen, dus had ik maar 1 zijnaad. Deze zijnaad verlegde ik uiteindelijk iets naar voren zodat deze gelijk loopt met de overslag van het bovenstuk.

 

De jurk maakte ik grotendeels op de lockmachine. Alleen voor het doorstikken en het rimpelen gebruikte in de naaimachine.

Ik begon met het rokdeel. Omdat het hartenpatroon precies tot op de onderrand van het paneel doorloopt heb ik het rokdeel afgewerkt met een dun rolzoompje op de lockmachine. Ik koos voor hardroze garen omdat dit leuk past bij het hartpatroon. Zoals al eerder beschreven heeft het rokdeel maar 1 naad. In deze naad maakte ik een split. Deze stikte ik ook door met hardroze garen. Om dezelfde kleur op de naaimachine te hebben als op de lockmachine gebruikte ik een klos lockgaren die ik op een losse kloshouder naast mijn naaimachine zette. Aan de bovenrand van het rokdeel stikte ik twee rimpelnaden zodat ik het rokdeel iets kon inrimpelen voordat het aan het bovenstuk gaat.

 

Bij het bovenstuk hield ik een iets andere werkvolgorde aan dan in de Knip Mode. Eerst rimpelde ik de schoudernaden van het voorpand en stikte daarna de schoudernaden van het bovenstuk en van het beleg. Vervolgens werkte ik de voorranden en de hals aan de achterzijde af met het beleg en stikte ik de naden door op 0,5 cm en op 2,5 cm.

De mouwranden werkte ik af met een heel smal zoompje. Daarna stikte ik de zijnaden. De voorpanden die elkaar kruisen stikte ik aan de onderzijde vast. In eerste instantie wilde ik het bovenstuk ook iets inrimpelen, zoals ook op het patroon staat, maar dit liet ik toch achterwege.

Het rokdeel rimpelde ik in en zetten het aan het bovenstuk. Aan de binnenzijde van de taille heb ik een smal elastiek vastgezet zodat er nog iets meer taille ontstaat. Dan kan ik de jurk ook zonder riem dragen.

 

Door de jurk te stylen met diverse accessoires kan ik hem bij meerder gelegenheden dragen.

Met een zwarte riem en zwarte hakjes naar het zomerfeest van de dansschool, met een roze riem en sneakers voor een dagje winkelen en met een slippertje lekker naar het strand. 

     

 

Reacties

  1. Ria de Waard Ria de Waard

    Ik zag de jurk"in wording" en wat is die leuk geworden! Knap gedaan meisje,

  2. Ria de Waard Ria de Waard

    Ik zag de jurk"in wording" en wat is die leuk geworden! Knap gedaan meisje,

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.