Naaien met een beamer patroon

 • Geplaatst op
 • Door Christine Mellink
 • 5
Naaien met een beamer patroon

Christine ging aan de slag met onze Gebreide stof met roze driehoekjes. Hiervoor gebruikte ze geen papieren patroon, maar haar beamer patroon. In dit blog vertelt ze je meer over het gebruik van beamer patronen.

Beamer patroon

Als sinds mijn eerste blog zijn ze bij Knipmode geïnteresseerd in het projecteren van patronen direct op de stof. Misschien omdat ik er zelf heel enthousiast over ben. Ook omdat ik steeds loop te zeuren dat ik patronen wil waarbij je je eigen maat kan weergeven, door andere maten (lagen)uit te schakelen. Maar er is goed nieuws!! Kijk dan! Yesss, zo blij mee!
Lijkt het je ook niet heerlijk, nooit meer patronen overtrekken vanaf een raderblad, nooit meer A4’tjes printen en aan elkaar plakken of bij de copyshop je pdf-bestand laten printen in A0 formaat. Gewoon een beamerpatroon kopen en meteen dezelfde dag het patroon op je stof kunnen projecteren. Dat is wat ik nu al een paar jaar doe, en eerlijk gezegd wil ik niet meer anders.
 

Hoe het werkt?


De allereerste keer zul je moeten kalibreren. Dit betekent dat je met behulp van een geruite afbeelding de grootte van het geprojecteerde beeld aanpast tot de juiste maten. In de Facebookgroep naaien met een projector/beamer kun je heel veel informatie vinden om je door de eerste stappen te loodsen en in die groep zijn altijd behulpzame mensen die vragen kunnen beantwoorden.
 
Daarna weet je met welk percentage je je beeld moet vergroten. Bij mij is dat altijd 30%. Af en toe controleer in nog even of het controlevierkantje de juiste afmeting heeft. Maar het klopt altijd! Vervolgens hang je een projector (beamer) recht boven je tafelblad, of je zet hem op een standaard naast je tafel. Verbind de projector met je laptop (via een HDMI-kabel of Wifi) en selecteer het patroon dat je wil gebruiken.
 
 
Eerst zie je het patroon met alle maten. Dan selecteer je het tekentje van de lagen en klik je in het rechtervenster – op de oogjes – alle maten weg die je niet gebruikt. Ik maak maat L en dat is dan de enige lijn die overblijft. Met de afstandsbediening zet ik de beamer aan. En het patroon verschijnt op de stof. 
 
 
Ik vind het fijn om met een andere kleur te werken. Dat gaat heel gemakkelijk. Op je laptop klik je Ctrl + K en daarna klik je op Toegankelijkheid. DaN klik je op: Kleuren met hoog contrast gebruiken. Vergeet niet daarna nog op OK te klikken. Nu is de achtergrond zwart en zijn de lijnen fel groen. Op deze manier kan je ook bij daglicht gewoon projecteren en zijn de lijnen heel duidelijk te zien.
 
 
Leg de stof mooi glad op de tafel en snijden maar. Ik heb de luxe dat ik een vaste naaikamer heb en een snijmat die net zo groot is als mijn tafelblad. Ik houd de stof op zijn plaats door een metalen liniaal (van de Action) erop te leggen en soms nog wat extra gewichtjes. Dan volg je de lijnen met het rolmes. Niet tegen de liniaal aan snijden, want daar worden de messen sneller bot van.
 
De patronen van Knipmode hebben (nog) geen naadwaarde, dus die moet je zelf aan het patroon toevoegen. Als je met papieren patronen werkt ben je eraan gewend om de naadwaarde zelf toe te voegen, maar als je een paar jaar met projectorpatronen werkt, is het even wennen. En ik kan het weten, want ik heb dit de afgelopen maanden weer een paar keer fout gedaan met de Knipmode-patronen. Goed opletten dus: naadwaarde en zoom aantekenen.
 
Veel mensen denken dat een projector heel erg duur is, maar dat is natuurlijk relatief. Mijn miniprojector was 59 euro en de snijmat 75 euro. Maar als je ziet hoeveel papier, inkt en vooral tijd me dit gescheeld heeft, dan was het me dat meer dan waard!
 
 
De stof van deze jurk is natuurlijk weer van de Lappenkraam. Een heerlijk zomerse retroprint.
Het beamerpatroon kan je bestellen op naaipatronen.nl en met de code STIENMAKES ontvang je nu 50% korting!!
 
Ik maakte de jurk iets korter omdat ik dat wat vlotter vond staan. Ook maakte ik de mouwtjes iets langer. Daar stikte ik er een extra brede zoom in zodat ik de mouwen kon omslaan. Een heerlijke jurk die ik deze zomer vast veel ga dragen.
 
 
Tot de volgende blog!
 
 

Reacties

 1. Amadee Amadee

  Dank je wel voor je reactie Christine! Ik ga naar je filmpje op Instagram kijken :)

 2. Christine Mellink Christine Mellink

  Hoi Amadee,
  De naadwaarde toevoegen doe ik altijd op het blote oog, maar je kunt ook de liniaal die ik altijd gebruik een cm vanaf de naad neerleggen.
  Het passen en meten (patronen Tetris) gaat juist heel goed. Als ik echt twijfel teken ik een paar cruciale punten met krijt op de stof. Bijvoorbeeld de buitenste punt van een mouw, of de onderste lijn van een broek. Uiteindelijk lukt het mij op deze manier beter dan vroeger met papier. Bij de Op instagram heb ik een filmpje gedeeld van het uitsnijden.

 3. Christine Mellink Christine Mellink

  Hoi Liesbeth,
  Hiebij het een link naar het naaipatroon https://naaipatronen.nl/products/knipmode-2405-09-jurk?_pos=8&_sid=5d63857d9&_ss=r

 4. Amadee Amadee

  Altijd al nieuwsgierig hiernaar geweest maar toch (nog) niet gedaan. Hoe doe je het dan als het patroon geen naafwaarde heeft? Tekenen van naadwaardes lijkt mij juist zonde van de tijd gezien je dan niet gelijk het stof kan snijden. Heb je hier tips voor? En is het ook redelijk te doen wanneer het toch even passen en meten is om een patroon uit de stof te halen? Groetjes!

 5. liesbeth duindam liesbeth duindam

  heel interessant, maar waar kan ik zo'n beamer kopen?
  en bij naaipatronen kan ik het niet vinden..
  Kun je mij verder helpen? groetjes liesbeth

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.