Retro in een modern jasje

  • Geplaatst op
  • Door Christine Mellink
  • 0
Retro in een modern jasje

Als blogster voor Knipmode heeft Christine het voorrecht om de komende patronen alvast te bekijken. Zodra ze de retro Punta zag, was het liefde op het eerste gezicht. 1 + 1 = 2 en zo ontstond dit toffe pak. In dit blog neemt Christine je graag mee op haar reis door dit creatieve proces. En het wordt nog leuker, want je kunt deze prachtige creatie live bewonderen tijdens onze modeshow op 4 november!

Toen wij een preview van Knipmode oktober te zien kregen, wist ik het eigenlijk meteen. Heel even heb ik nog getwijfeld of het niet te veel werk was, maar die twijfel verdween snel. De strak gesneden broek nr 4 en het korte jasje nr 21 leken me geweldig voor de komende herfst.

 

Toen was de volgende uitdaging: stof uitkiezen. Het voorbeeld in Knipmode was in een grof geweven stof waardoor het echt een mooie klassieke uitstraling kreeg. In een winkel had ik een soortgelijk pak zien hangen in een leuke retroprint en ik had een advertentie gezien met deze geweldige retro prints in Punta di Roma. Morena van De Lappenkraam vertelde dat ze deze inderdaad besteld had. Dus toen ze deze mooie print binnenkreeg samen met een mooie petrol katoenen tricot voor een bijpassend coltruitje was ik verkocht.

 

Het patroon is gemaakt voor geweven stof, dus ik nam het patroon een maatje kleiner dan mijn maat volgens de maat tabel. Na de eerste pas zag ik wel dat de broek veel te groot werd. Ik besloot de rits helemaal weg te laten en te kijken of ik er dan nog in kon komen. Dat was geen enkel probleem (heel soms is het een voordeel als je geen heupen hebt). Ik nam de heupen aan beide zijden nog een cm in en paste hem weer. Na iedere volgende stap probeerde ik de broek weer en tussendoor zat ik mijn onderbroek achter de naaimachine.

 

Als tailleband knipte ik een lange strook van 10cm breed. Deze paste ik om mijn taille en nam hem strak genoeg om te zorgen dat het mooi aansloot. De strook stikte ik dicht en verdeelde het met speldjes in 4 gelijke delen en speldde het op de broek die al in 4 delen was verdeeld = de middenachter naad, middenvoor naad en de zijnaden.

 

 

Door de elasticiteit van de Punta hoef ik geen elastiek in de tailleband te doen. Misschien dat ik dat nog ga doen als ik hem een paar dagen heb gedragen.

 

Het jasje vroeg minder aanpassingen. Ik knipte het ook een maatje kleiner en verlengde het 4 cm. De stretchvoering is erg glibberig, dus gebuikte ik extra veel spelden. Een voering in een jasje zetten is niet zo moeilijk als het lijkt. Eigenlijk kun je het buitenjasje eerst helemaal afmaken en het voeringjasje ook. Zorg alleen dat je in de ondernaad van één mouw 15 cm openlaat. Deze opening heb je nodig om de boel straks weer terug naar de goede kant binnenstebuiten te draaien. (of is het dan buitenstebinnen?)

 

Daarna zet je het voeringjasje en buitenjasje helemaal langs de buitenrand op elkaar. Let op: de zoom maak je nu nog niet!! Zorg dat de buitenmouwen iets langer zijn dan de binnen mouwen, schuif ze in elkaar en stik de onderkanten op elkaar. Op dit moment draai ik nu alles even naar de goede kant om te checken of ik geen gekke dingen op elkaar heb genaaid. 

 

Nu draai je alles weer binnenstebuiten en zet de ondernaad van het buitenjasje en het voeringjasje op elkaar. Nu kun je je hand in het gat van de mouw doen en het hele jasje naar de goede kant draaien. Dit is altijd een magisch moment en op de één of andere manier ben ik altijd een beetje gespannen hoe het eruit komt. Maar de opluchting is des te groter als alles klopt. Het gat bij de mouw kun je met de hand onzichtbaar dicht naaien, maar omdat het binnenin een mouw zit, heb ik het gewoon met de machine dicht gestikt. 

 

De knopen maakte ik met stof bekleed; zo handig, want zo heb je altijd de juiste kleur knopen bij de hand.

 

 

Voor het coltruitje gebruikte ik het patroon van jurk nr 18 met het kraagje van nr 19. Daarna had ik nog genoeg stof over om er nog een hemdje bij te maken. De blommatank-top is een gratis patroon van paradise patterns.

 

Daarna nog even goed alle zomen platpersen en ik ben helemaal klaar voor de modeshow bij De Lappenkraam op 4 november!!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.