Mijn eerste blog

 • Geplaatst op
 • Door Petra Beijlevelt-de Waard
 • 6
Mijn eerste blog

Petra mailde mij met "een brutale vraag" of ze voor ons een blog mocht maken. Natúúrlijk joh, dat vinden wij heel tof! Hieronder lees je haar 1e blog. We vinden het leuk als je haar een positieve reactie geeft hieronder :-) Liefs Morena

Dit is mijn eerste blog voor de Lappenkraam en dat vind ik best een beetje spannend. Maar zoals Pipi Langkous altijd zei “ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”.

 

Ik begin met mijzelf voor te stellen, mijn naam is Petra Beijlevelt-de Waard, 53 jaar oud, woonachtig in Den Haag, getrouwd met Michel en in het dagelijks leven ben ik salarisadministrateur bij een grote landelijke instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Mijn hobby’s zijn wandelen, zwemmen, koken en creatief bezig zijn. Maar mijn grootste passie is toch wel zelf kleding maken en mijn grootste verslaving is stofjes kopen.
De fascinatie voor kleding maken en handwerken begon al heel vroeg. Dat is ook niet zo gek als je een moeder hebt die altijd zelf kleding maakt en mijn beide oma’s zaten altijd te haken of te breien. Ik vond het als klein meisje leuk om poppen- en barbiekleertjes te maken van restjes stof en wol. Op mijn 15e had ik naar dansles mijn eerste zelfgemaakte blouse en rok aan. Een echte eighties outfit, compleet met grote schoudervullingen. De keuze om naar de school voor Mode en Kleding te gaan was dan ook niet zo vreemd. Alleen heb ik beroepsmatig nooit echt veel met deze opleiding gedaan.
Jarenlang heeft kleding maken op een laag pitje gestaan omdat ik bezig was met andere creatieve hobby’s en het runnen van mijn eigen atelier waar ik workshops en cursussen in decoratief schilderen en het werken met textielverharder verzorgde. Nadat ik gestopt was met mijn atelier begon het toch weer te kriebelen en heb ik mijn naaimachine uit het stof gehaald. Eigenlijk in de coronacrisis ben ik volop aan het naaien geslagen. En dankzij de stoffenveilingen begon ook mijn stoffenverzameling uit te breiden.

 

Nadat ik heb meegedaan aan de modeshow van afgelopen november mag ik dan nu mijn eerste blog schrijven voor de Lappenkraam. Eind januari was ik in Hilvarenbeek om leuke stofjes uit te zoeken. Wat een feest was dat, zeker na de opmerking van Morena “ga maar leuke stofjes uitzoeken in de loods”.

 

 

In deze eerste blog vertel ik jullie over een shirt wat ik maakte van een fleurige coupon viscose tricot. De stof die ik gebruikte is coupon 355, ik werd gelijk vrolijk van deze kleurtjes en ik was toevallig ook net bezig met een kobaltblauwe broek. In de Burda Style van februari 2024 vond ik een leuk patroon, model 115.

 

 

Alleen dit patroon is voor niet rekbare stof. Daarom heb ik voordat ik begon met het patroon over te nemen dit eerst goed nagemeten. Wanneer ik uit zou gaan van de maattabel dan zou ik, voor mijn bovenwijdte van 99 cm, maat 44 moeten overnemen. Alleen maat 40 had al een bovenwijdte van 114 cm. Dit vond ik meer dan voldoende overwijdte voor een tricot shirt.
Sinds kort teken ik naadwaarde aan op mijn papieren patroon. Het is even wennen maar het maakt het knippen van de stof wel makkelijker. Hoeveel naad je het beste kunt aantekenen staan over het algemeen vermeld in de werkomschrijving. Alleen bij dit patroon staat ook voor de zoom 1,5 cm. Dit vond ik bij nader inzien toch wat weinig, daarover later meer.
Het model heeft mooie lange manchetten met meerdere knopen. Alleen vond ik dat niet zo leuk om dit met tricot te doen. In plaats van de manchetten heb ik zelf een lang mouwboord getekend met een hoogte van 12 cm. Omdat de boorden zo hoog zijn heb ik deze wel tabs laten lopen zodat ze mooi om de pols/onderarm sluiten.

 

 

 

Nadat ik de stof geknipt had, heb ik de belangrijkste punten aangegeven met rijgdraad. Denk hierbij aan de waterval hals, de halslijn en het beleg van het achterpand en de streepjes op de mouw.

 

 

 

Omdat ik het shirt voor een deel met de lockmachine in elkaar heb gezet heb ik niet helemaal de volgorde uit de werkbeschrijving aan gehouden. Wel stap 1 t/m 3 maar daarna heb ik eerst de mouwen aan mijn panden gezet. Vervolgens heb ik de mouwen en de zijnaden in 1 keer gesloten. Het aanzetten van de mouwboorden heb ik op de naaimachine gedaan. Eerst de mouw gerimpeld en toen in vieren gedeeld, ook het boord in vieren gedeeld en deze punten op elkaar gespeld. Als ik borden aanzet dan zorg ik altijd dat de gerimpelde mouw op mijn machine ligt en dat ik op het gladde bord stik. Zo gaan de rimpels goed onder de naaimachine voet door.

 

 

 

 

Na de eerste pasbeurt vond ik het shirt niet heel erg lang. Ik had eerlijk gezegd met nameten niet op de achterlengte gelet, terwijl deze altijd netjes vermeld wordt bij het patroon. Laatst had ik op Instagram een goede tip gezien om de onderkant met een mooi smal zoompje af te werken. Dit heb ik dan maar toegepast bij dit shirt. Ik heb de onderkant afgelockt, toen het gelockte randje naar binnen gevouwen, dit doorgestikt en toen het randje nog een keer omgevouwen en weer gestikt. Aan de binnenzijde zie je op je zoom dan twee stiksels maar aan de goede kant maar 1. Het resultaat is een superstrak dun zoompje.

 

 

 

Zie hier het eind resultaat van dit leuke shirt. Ik kan het leuk combineren op verschillende broeken. Zoals de eerder genoemde kobaltblauwe broek van scuba-crepe.

 

 

 

Deze scuba crepe is helaas al uitverkocht maar wil je een broek maken bij dit shirt dan zijn er nog een heleboel andere mooie kobaltblauwe stofjes. Type maar een kobaltblauw in in de zoekbalk.
Maar het shirt kan ook heel leuk op de hardgroene broek die ik vorige zomer al maakte. Jij zou hier deze mooie groene terlenka of groene travel voor kunnen gebruiken.
Het patroon van deze broek komt uit de MyImage #27.

 

 

 

Leuk dat je mijn eerste blog hebt gelezen. Voor mijn volgende blog ga ik aan de slag met zogenaamde “deadstock”-stoffen.

 

 

Wil je in de tussentijd zien wat in nog meer gemaakt heb, kijk dan op mijn Instagrampagina

Reacties

 1. Willemijn Willemijn

  Misschien wordt kleding maken ooit iets waarvan ik denk ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan. Superleuk Petra je eerste blog,en wat is je kleding mooi geworden!

 2. Mercedes Mercedes

  Wat leuk voor je. Inderdaad mag je “zo trots als een Pauw zijn” met al je leuke creaties die je maakt.

 3. Ria Ria

  Leuk Petra om dit te lezen. Ik blijf het knap vindennom naast je baan zoveel zelf te maken. En allemaal even mooi.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.