Wel of geen rits in je jurk?

  • Geplaatst op
  • Door Marlie Fransen
  • 0
Wel of geen rits in je jurk?

Marlie schrijft altijd heel eerlijk wat ze vindt van een naaipatroon en hoe ze eventuele problemen oplost. Dit keer riep ze de hulp in van een coupeuse van Knipmode. Doe er je voordeel mee!

Het was nog 30 graden toen ik deze jurk uitkoos uit het Knipmode oktober nummer: de rechte jurk met wat victoriaanse invloeden zoals een colsluiting en gerimpelde panden. Deze werd het!

Mocht je deze ook willen maken, dan geef ik je meteen de tip om een blinde ritssluiting in de jurk te zetten. Dat was namelijk het punt waar ik tegen aan liep toen ik de jurk ging maken. In de beschrijving bij de foto staat dat de jurk sluit met een blinde rits in de zijnaad. In de werkbeschrijving staat echter nergens iets geschreven over een rits. Ik raakte in verwarring! De coupeuse van Knipmode gaf raad: naai de plek waar de rits komt (een stukje onder de oksel) met de hand met een rijgdraad en kijk of de jurk past zonder rits. In sommige gevallen is dat namelijk zo, afhankelijk van je maten. Bij mij ging het nét zonder rits, maar achteraf was een rits wat comfortabeler geweest met aantrekken. Je creëert namelijk ruimte bij de bovenwijdte.
Oké, hopelijk is met deze tip de verwarring bij het patroon opgelost!

 

Terug naar de jurk zelf. Het model heeft een wat klassieke uitstraling, en een aansluitend silhouet. Meet de maten en de patroondelen goed na alvorens te beginnen. Het lijfje is mooi aansluitend op maat, en dat geldt ook voor de rok. Qua stof koos ik deze iets doorschijnende, dunne chiffon stof van de Lappenkraam. Het is een stof die niet kreukt en heel soepel valt. Echt super geschikt voor een soepel vallende jurk of blouse met wijde mouw of voorpand. Door de stof blijft het sluik vallen. De kleur hield ik bewust wat rustig, een beetje richting de herfstkleuren. Deze jurk leent zicht ook super om helemaal los te gaan met kleur! Ik vind dit namelijk ook een mooi model om te maken als feestjurk voor in december (of de zomer), in een mooie opvallende kleur. Hier passen vele soorten stoffen bij. Toen ik de stof ontving, zag ik pas dat deze doorscheen. Dat betekende dat ik de rok moest voeren. Op zich geen probleem, maar het had wat gevolgen voor het maakproces, daarover later meer. Aan de slag dan maar!

 

 

Ik startte met de achterkant van het bovenlijfje, met de split. De achterkanten leg je met de goede kant op elkaar, en je tekent een lijn op de stof (dit wordt de split). Daarna stik je langs deze lijn (niet er op) tot het einde van de streep. Je draait je werk (naald in de stof laten steken) en je stikt aan de andere kant van de streep naar boven. Nu knip je de getrokken lijn in tot aan het einde van de split. Je draait de panden naar buiten en de split is klaar! De col zet je hier aan. De col sluit volgens de beschrijving met elastiek (bij hele kleine knoopjes), maar ik koos voor een sluiting van lusjes van de stof. Bij wat grotere knopen is dat een prima alternatief. Ik koos ook niet voor de stofknopen, maar deze vintage knoopjes. En deze zijn echt vintage, want ze komen uit de naaidoos van mijn moeder. Wie weet hoe lang ze daar al in hebben gezeten, ik schat een jaartje of 30 a 40? Wie wat bewaart, heeft wat!

 

 

 

Het voor- en achterpand is gerimpeld aan de passen. En dat geeft een heel mooi effect. De mouwen zijn ook gerimpeld, waardoor het geheel volume krijgt. Toen ik het bovenlijfje paste, dacht ik meteen aan een variant hierop: als je de gerimpelde panden verlengt, heb je een hele gave top die je op een broek kunt dragen! In de Knipmode oktober staat een variatie hier op, dus als je wat patroondelen mixt creëer je weer een andere variant. Deze noteerde ik voor mezelf! Ook heerlijk namelijk voor een luchtige lenteblouse, met of zonder mouwen.

 

 

Daarna ging ik verder met de rok, een recht model met figuurnaden. Vanwege de dunne stof maakte ik ook een rok van voering. Bij het aanzetten van de rok aan het bovenlijfje, merkte ik dat het geheel toch zwaar werd. Té zwaar. De rok stik je namelijk aan het bovenpand, en door twee lagen stof ging het model hangen. Daarom koos ik er voor de rok in te korten tot boven de knie, waardoor het model in proportie blijft. Een prima oplossing voor mij! Een kleine split aan de achterkant heb ik behouden.

 

 

De panty mag weer uit de kast en dat is weer even wennen. Ik vind het eindresultaat erg leuk en ook met een lekker warm gilet (zie de andere patronen) is dit denk ik een mooie combi voor de herfst en winter! Kijk jij ook stiekem weer uit naar wat meer warme kleren?

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.