Casual in canvas

  • Geplaatst op
  • Door Marlie Fransen
  • 0
Casual in canvas

Onze nieuwe blogster Marlie heeft haar 1e blog voor Knipmode geschreven en deelt dat ook op onze site.

Welkom! Wat leuk dat je mijn eerste blog voor de Lappenkraam leest. Mijn naam is Marlie, ik ben 48 jaar oud, woon in Horst (L) met mijn gezin, en naai sinds mijn 25e. Op die leeftijd ging ik op naailes, en als je goed telt is dat al best lang geleden ;-). Naaien was toen nog niet zo hip als nu, en dus zat ik tussen huismoeders en oudere dames vrolijk mee te naaien. En ik vond het leuk!! Ik naaide met tussenpozen minder (kleine kinderen) en tijdens corona pakte ik mijn machines weer ter hand. 

 

Ik ontdekte een of andere online lappenveiling op Facebook waar een paar mannen (??) lappen aanprijsden én ik ontdekte een hele Instagram community. De rest is geschiedenis! Ik schrijf dit natuurlijk met een knipoog, want de Lappenkraam is vooral ook veel Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes. Als je ook bij de modeschow of een loodsverkoop bent geweest, weet je wat ik bedoel. De moeite van een stuk rijden waard, voor mij in ieder geval. 

 

De vernieuwde Knipmode

 

Heb je de nieuwe Knip al ontdekt? Met de komst van de nieuwe hoofdredacteur Lotte staan er heel veel leuke en nieuwe patronen die écht van nu zijn. Eigenlijk ben ik met Knipmode opgegroeid, want mijn moeder naaide alles uit de Knip. Ik snuffelde als kind altijd in het blad én ging mee stoffen kopen. 

Uit de mei editie mocht ik een patroon uitkiezen en naaien met stof van de Lappenkraam. Ik ging voor de casual look. 

 

En eerlijk is eerlijk, de stof voor deze rok nummer 8 uit Knipmode 0523 zou ik zelf niet uitkiezen. Vanwege de felle kleur, maar ook vanwege het feit dat ik voor dit model zelf automatisch aan denim dacht.

Toen Morena echter deze canvasstof liet zien na mijn verzoek ‘mag wel met wat kleur’, besloot ik er toch voor te gaan!

 

 

En ik vind het effect verrassend gaaf! Het leuke van deze stof is, is dat het in diverse kleuren (24!) te verkrijgen is. Dus mocht je voor een andere kleur willen gaan: keuze genoeg. Wat denk je van fel roze? Gelukkig staat het voorjaar in het teken van kleur, dus je zit altijd goed! De stof is erg fijn te verwerken, laat zich goed strijken en draagt fijn.

 

Het model

 

De rok (model 8 uit Knipmode Mei 2023) is voor de sewista met wat ervaring goed te naaien. Zeker als je bekend bent met het naaien van een jeans. Ben je dat niet, dan is het volgen van de instructie nodig maar wel te doen. Het enige waar ik goed naar moest kijken, was het naaien van de zakken. Normaal gesproken bestaat de zak uit 2 losse delen, en het kostte mij wat moeite om te beseffen dat je bij deze rok het voeringstuk gewoon dubbel vouwt en dan een zak hebt. Even goed de instructie lezen dus. 

 

 

 

 

0Voor de de dikke naden bij jeans of andere dikke stof gebruik ik altijd het nivelleerplaatje. Hiermee heb je altijd gelijkmatige steken en voorkom je dat je naaivoet ineens over meerdere lagen stof heen moet naaien. Gevolg: superstrakke steken!

 

 

Holle rug?

 

Heb je net als ik een holle rug? Dan heb je ook vaak het probleem dat je bij de achternaad te veel ruimte hebt en dat het ‘gaapt’. Als je dan de achternaad inneemt, heb je vaak het volgende probleem dat de bovenrand niet meer gelijk loopt met de rest. Gelukkig kun je dat met een model met achterpas corrigeren!

 

Wat bij mij gebeurt is dat als ik de achterpas aan de broek/rok naai, de achterpas naar buiten uit gaat steken. Wat ik heb ontdekt is dat het mij werkt om de achterpas iets aan te passen qua patroon. Ik haal aan de onderkant van de achterpas een centimeter weg, vanuit de binnennaad gezien. Die laat ik vloeiend aflopen naar de zijnaad. Het gevolg daarvan is dat de pas wat naar binnen ‘kantelt’ als ik het aan het achterpand naai. 

 

 

Voor de zekerheid knip ik aan de bovenkant van de pas de centimeter aan die ik aan de onderkant weghaalde, zodat de achterpas qua afmeting wel hetzelfde blijft. Je kunt dan namelijk ook nog innemen bij de middenachternaad als dat nodig is. Voor mij werkt dit! Je kunt zelf proberen wat het beste bij jouw lichaam past, aangezien de achterpas maar uit een klein stukje stof bestaat. 

 

De top

 

Mocht je nog niet genoeg kleur hebben gezien, dan is deze top nummer 4 0523 het toppunt van kleur! 

 

 

Zoals je kunt zien in het blad hoort er eigenlijk een schoudervulling in. Ik heb het geprobeerd, maar ik besloot de schoudervullingen in de jaren ‘80 te laten. Deze top is gemaakt van stevige tricot, en ik vond het zonder vulling toch echt beter staan. Je hebt dus niet persé schoudervullingen nodig om deze top te kunnen maken! 

Mocht ik de top nog eens van een hele soepele stof maken, dan ga ik het alsnog proberen mét.   

 

De variant op deze top, waarin je in de zijnaad tunneltjes naait voor een ophaaleffect, heb ik ook gemaakt. Snel te maken, en je hebt nog geen meter stof nodig dus je voorraad tops is snel aan te vullen.

Het leuke van de rok en top is dat het goed te combineren valt met andere kledingstukken, dus mix en matchen maar!

 

Het enige wat nu nog ontbreekt: lenteweer… waar blijft het??

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.