Mag het ietsje meer roezel zijn?

  • Geplaatst op
  • Door Marlies Witjes
  • 1
Mag het ietsje meer roezel zijn?

Marlies had een "easy peasy" naaiprojectje in haar hoofd maar kwam tot de conclusie dat het beter kon. Ze legt in haar blog uit wat ze heeft aangepast voor een optimale fit.

 

 

Soms heb je een project waarvan je vooraf denkt easy peasy, maar waar je toch maar wat druk mee kan zijn. Zoals bij het maken van dit zomerse wikkelrokje.

 

   

 

Voor dit rokje selecteerde ik een super schattig viscose stofje, oud roze met een subtiel bloemenprintje. De accent kleuren rood en groen maken dat je het heel eenvoudig met verschillende items kan combineren. Is oud roze niet jou kleur? Dan kun je heel eenvoudig voor een van de andere viscose stofjes met bloemenprint gaan.

 

   

 

Het patroon van dit eenvoudig wikkelrokje met leuke roezels is van La Maison Victor. (Gwen uit editie 3, 2021).

Ik naaide het rokje in een mum van tijd in elkaar heel gezellig tijdens een naaidate met een vriendin. Aan het rokje hoeft geen band, maar wordt afgewerkt met een beleg aan de binnen zijde. Het rokje wordt gesloten met twee drukkertjes en als optie kan je er nog lusjes opmaken, zodat je er stoer een riempje in kan dragen. Dat klinkt allemaal best simpel.

En toen ging ik hem passen… Zoals het rokje nu was, was het niet geschikt voor mijn figuur. Het rokje hing te laag op mijn heupen en wanneer ik het riempje op de plaats hield op de plek waar de lusjes zouden moeten komen flatteerde het rokje me nog minder. Bovendien leken de roezels niet te roezelen en dat terwijl het echt wel roezel stof is. Back to the drawing board…

 

   

 

Er moesten een paar aanpassingen komen wilde ik dit mooie stofje goed tot haar recht laten komen en de rok ook daadwerkelijk gaan dragen.

Dit is wat ik veranderde: In plaats van de drukknopen sluiting ging ik voor een striksluiting, waardoor je meer kan spelen met de taillehoogte. Ik maakte twee striklinten en bevestigde die aan de uiteindes van de voorpanden, ingeklemd tussen de rok en het beleg.

 

   

 

De lusjes liet ik toch maar achterwege en voor de roezels ging ik het patroon aanpassen, zodat er meer valling in de stof zou komen.

Hiervoor knipte ik de patroondelen van de roezel op een aantal plekken in, van buiten naar binnen, tot circa 2 mm. Zodanig dat de stukken wel aan elkaar blijven zitten. Vervolgens spreid je deze stukken uit, zodat de roezel groter wordt aan de buitenzijde, maar gelijk blijft aan de binnenzijde. Dit kan je niet ongelimiteerd doen, omdat anders de roezel bovenkant over de onderkant gaat vallen. De nieuw ontstane vorm trek je over op patroonpapier. Makkie

 

 

Omdat ik het rokje wat hoger ga dragen door het gebruik van de striklinten wordt het rokje ook korter. Daarom knipte ik de roezels wat breder, zodat de lengte weer werd gecompenseerd.

Voor het bevestigen van de roezels ging ik voor de luie manier (hihi) en liet de eerste roezels zitten. Bovendien liet ik voor de afwerking van de tweede roezel bij het afwerken met een rolzoom met de lockmachine, terwijl ik bij de eerste roezelpoging de rand had afgewerkt met een smal zoompje.

 

 

Al met al vind ik het rokje geslaagd, de stof maakt dit rokje! Het valt mooi, de rok is zwierig en uiteindelijk heeft het genoeg roezel.

 

   

 

Laat die zomer (maar weer) komen!

 

Liefs,

Marlies

Reacties

  1. Gerd Gerd

    Heel mooi resultaat, Marlies. En leuk en leerzaam om te lezen hoe je het resultaat aanpaste naar een draagbaar rokje. Dank voor deze inspirerende blog.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »