Jumpsuit uit Knipmode

  • Geplaatst op
  • Door Marlie Fransen
  • 2
Jumpsuit uit Knipmode

Marlie ging aan de slag met de lichtgewicht travelstof in groen met bloemen. nadat wij de stof hadden aangeleverd zagen we pas dat er een héle kleine fout in de stof zit, en dat was balen! Dan maar afprijzen naar €5,- per meter. Wordt het ook zo'n toffe jumpsuit voor jou?

De vakanties zijn in zicht! En dat betekent nog even een snelle outfit maken voor in de vakantiekoffer…

Ik mocht weer iets naaien uit het juli nummer van Knipmode. Ik koos de jumpsuit, en die is heel snel te maken voor je last-minute garderobe! Het model is super simpel, maar de combinatiemogelijkheden zijn eindeloos.

 

 

Toen ik het model zag, wist ik meteen: die wil ik maken. Je moet namelijk weten dat ik een koukleum ben. Zeker als ik ergens ’s avonds naar toe ga, dan moet ik ‘opties’ hebben: de mogelijkheid om een extra laagje aan te doen, liefst iets met mouwen. En deze jumpsuit kun je dragen zoals je wilt, met of zonder mouwen! Ideaal, is het warm dan drapeer je de panden over je schouders, wordt het kouder dan drapeer je de banden over je armen en je rug. Ik denk dat elke koukleum hier blij van wordt! Ik was in ieder geval direct enthousiast.

 

 

Aan de slag dan maar! De stof die ik uitkoos voor dit project is een super lichte travelstof van de Lappenkraam. Ik koos bewust voor travelstof. Travel kreukt niet, droogt snel, ideaal voor in je vakantiekoffer dus (daarom heet het dus ook travel). Je wast het, en je trekt het aan. Daarnaast is het lichtgewicht en neemt het weinig ruimte in beslag. Omdat je bij dit patroon 4,60 meter aan stof nodig hebt, wilde ik niet een jumpsuit die uiteindelijk zwaar zou aanvoelen. Zeker als je de hitte ingaat! In de webshop heb je keuze uit diverse travelstoffen, dus er zit vast iets voor je bij!

 

 

Kies je toch voor tricot, kies dan een hele lichtgewicht tricot. De meters stof zitten voornamelijk in de lengte van het voorpand aangezien je de banden meermaals drapeert.
Nog een voordeel van travelstof? Het rafelt niet. Ik heb het mezelf daarom heel gemakkelijk gemaakt door de naden niet af te werken, het was dus een kwestie van in elkaar zetten en dragen maar. Doordat ik niet de naden van de banden afwerkte, scheelde dat natuurlijk meters stikken én tijd.

Het in elkaar zetten van de jumpsuit is heel erg gemakkelijk, zelfs voor de beginners onder ons. Ik liet de zakken weg, die heb ik namelijk niet nodig op vakantie. Je start dus met het stikken van de beennaden en vervolgens de kruisnaad. Het enige dat iets lastiger is, is het stikken van de voorpanden. Nadat je de broekspijpen hebt gestikt, begin je met het aanzetten van de tunnel met elastiek. Op het moment dat je de binnentunnel aan de buitentunnel naait, moet je er voor zorgen dat je de panden er tussen hebt gespeld. Bij het stikken van de tunnel, neem je meteen de panden mee. Gelukkig is bij deze jumpsuit de werkbeschrijving voorzien van afbeeldingen, dus dat helpt je om deze stappen goed te zetten.

 

 

De werkbeschrijving geeft aan dat je lusjes aan de tunnel maakt. Deze zorgen er voor dat je de panden vast kunt maken aan de broek. Maar ik liet ze weg aangezien ik houd van brede banden. Gebruik je de lusjes, dan draai je de banden eerst helemaal tot smalle banden zodat ze er door passen. Zoom aan de onderkant en passen maar!

Ik dacht dat het draperen easy was, maar ik kwam er achter dat er nog best wel origami kunsten nodig zijn om de banden goed te strikken. Probeer maar eens in spiegelbeeld iets te vouwen, in elkaar te draaien en te draperen om je lijf, dat is nog best lastig. Maar oefening baart kunst, en na een paar keer proberen had ik al wat verschillende opties om de jumpsuit te dragen. Oke, ik geef het toe: naar de wc gaan kan tijdrovend zijn, maar op vakantie heb je toch tijd genoeg! 

 

 

Zoals ik al aangaf ben ik een koukleum, en mijn favoriet is de optie waar je de banden over je rug kruist. Draag je ze over je schouders, dan is het heerlijk zomers, en wordt het frisser dan trek je de banden omlaag en vormen ze een soort van mouwtjes, ideaal als dat zeebriesje toch iets frisser aanvoelt dan je in eerste instantie dacht!

Draai je de banden op je rug over elkaar, dan draag je de jumpsuit met een blote rug. Drapeer je de banden achter in je nek weer naar voren toe, dan creeer je een haltermodel met een helemaal blote rug. Zoals je ziet, jij beslist hoe je het model draagt!

 

 

Wil je niet met een blote rug lopen? Daarvoor bedacht ik nog een extra optie: een losse top. Ik had nog stof over, aangezien je niet de volle breedte van de stof gebruikt. Als je de banden zover mogelijk naar de zelfkant van de stof legt, houd je namelijk aan de stofvouw nog wat stof over. Ik naaide twee vierkante lappen aan elkaar, maakte een tunnel met elastiek aan de bovenkant en voila: een extra strapless topje, om te dragen onder de jumpsuit. Het geeft mij net wat extra comfort om de banden in elkaar te draaien en kruislings te dragen, zonder ontblote rug. Of het lukt om een extra topje te maken, hangt af van je bovenwijdte. Maar het is het proberen zeker waard!

 

 

De veelzijdigheid van deze jumpsuit heeft me echt verrast. Ik vind het een heerlijk model om even lekker aan te schieten als je ’s morgens opstaat en naar het strand wilt wandelen. En als je een tripje maakt waarbij het weer wat wisselt, ben jij goed voorbereid!

Ik wens je een fijne zomer toe, geniet er van…

 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.